Bokashi – den trendiga komposten

trollet

Olika sätt att kompostera

Jag förvarar mina hinkar utomhus sommartid (vintertid i ladan) och har alltid en sax i närheten så att jag kan finfördela det som ska ner i hinken.

I teorin blir ju allt växtavfall som du lägger på marken mylla med tiden men det kan ta olika lång tid.
Skälet till att aktivt kompostera saker är att vi vill snabba på processen! Bokashi är den snabbaste komposteringsprocessen jag provat hittills eftersom mikroorganismer bryter ner avfallet snabbare än i ”vanlig” kompost.

Traditionellt brukar kompost delas in i tre olika sorter; kökskompost, trädgårdskompost och maskkompost. Det går nästan att höra på namnet vad som skiljer dem åt…

 

Trädgårdskompost, kökskompost, maskkompost…

En kökskompost innehåller saker som kommer från köket; matrester, grönsaksrester som potatisskal, kaffesump mm och förvaras utomhus i en sluten behållare för att inte dra till sig råttor. Trädgårdskompost innehåller saker som kommer från trädgården; gräsklipp, löv, fallfrukt mm och förvaras utomhus i en öppen behållare. Mask kan det förstås finnas i alla möjliga sorters komposter, men vad som definierar en klassisk maskkompost är att den består av flera lådor eller backar (fyllda med avfall och maskar) som staplas på varandra, de är slutna behållare men med ventilering och hål emellan sig så att maskarna kan vandra mellan backarna. När den första lådan är färdigbearbetad av maskarna så kryper de till nästa. Maskkomposten kan stå både ute eller inne men maskarna mår bäst i en temperatur på 15-20 plusgrader. Mask hämtar man själv från trädgården eller köper på internet från t ex Ersmarks Maskodling.
Bokashikompostering är som en kombination av kökskompost och trädgårdskompost. men lite annorlunda än de traditionella sätten att kompostera eftersom nedbrytningsprocessen går så fort och görs med hjälp av mikroorganismer.

En rejäl färdig köpt hink med kran, 16 liters.

 

…Och bokashi

Det fina med bokashi är att det är en komposteringsprocess som börjar inomhus i sluten behållare med hjälp av mikroorganismer men slutförs utomhus, ofta i pallkrage eller på friland direkt på plats där du vill gödsla. Grovt förenklat kan man säga att bokashi är fermenterad kompost, lite som surströmming fast med växtdelar/köksavfall istället för med fisk, minus lukten. 😉

Mikroorganismerna är så små att de inte går att se med blotta ögat, och går att köpa antingen i form av strö eller i sprayflaska. Avfallet läggs i lufttät hink (som ska stå i rumstemperatur), lite i taget, och varvas med mikroorganismer.

Såhär kan bokashi-strö med mikroorganismer se ut, det ska förvaras mörkt och lufttätt. Jag brukar ha mitt i ladan, nära till hands när jag fyller på mina hinkar. Eftersom det går åt så lite strö åt gången så är det smidigt att ha lite strö i en mindre, användarvänlig behållare.
Jag brukar hälla över bokashivätskan i en flaska med kork, sen använder jag det som näring till mina krukväxter eller grönsaksplantor.

 

Efter några dagar när mikroorganismerna hunnit komma igång bildas en näringsrik vätska som du ska hälla bort från hinken. Det går lättast att tappa ur vätskan om hinken har en kran, men det går såklart också att bara hälla ur den från en vanlig hink.

Spara vätskan, den funkar som jättebra flytande växtnäring! Tänk på att vätskan är mycket starkare än vanlig flytande näring du köper i butik, den ska spädas ut mycket mer 1:100. När hinken blivit full med avfall så låt den stå i några veckor, sedan är det bara att gräva ner avfallet i trädgården där du vill gödsla. Då har det hunnit bli mjukt och sladdrigt, men inte hunnit bli jord än men det går bra att använda i trädgården ändå eftersom nedbrytningsprocessen redan hunnit så långt.

Gräv ner det sladdriga avfallet i befintlig jord i t ex perennrabatten, pallkragen eller i grönsakslandet och täck med lite fuljord eller gräsklipp så att det ser lite trevligare ut. Efter ca en månad har bokashikomposten blivit jord.

 

Gör såhär:

1, Skaffa eller gör en egen bokashi-hink. De stora trädgårdskedjorna säljer inte bokashiprodukter än, tyvärr är det köp via internet som gäller. Jag köpte mina från bokashi.se men det går att använda en rejäl vanlig hink också, om du hittar någon bra med ett lufttätt lock. Du kan också köpa egen kran och skruva fast i din hink, men se till att den verkligen sluter tätt.

2, Köp mikroorganismer, de kallas för EM och står för Effektiva Mikroorganismer, finns sällan i växtbutiker att köpa utan det får du köpa via internet. Det finns som strö eller sprayflaska.

3, Grunda med lite mikroorganismer i botten på hinken, fyll på med lite köksavfall (t ex potatisskal, äggskal, hushållspapper, grönsaksrester eller kaffesump). Fyll på hinken regelbundet med köksavfall, varva med ca 1 msk mikroorganismer. Fortsätt tills hinken är full. Ju mindre bitar desto bättre, jag brukar klippa sönder avfallet i mindre bitar så att processen går lite fortare.

Jag blandar ut bokashikomposten i mina pallkragar med löv och fuljord.

4, Tappa hinken på vätska lite då och då. Jag brukar ha en flaska bredvid hinken där jag samlar näringsvattnet.

5, När hinken är full, låt den stå i minst två veckor inomhus innan du tar ut avfallet och gräver ner det i trädgården där du vill gödsla.

Det gör inget om den står inomhus längre. Just för att hinken behöver stå till sig ett tag så att mikroorganismerna hinner jobba klart så är det bra att ha flera hinkar, en räcker ofta inte till. I vårt lilla hushåll räcker det med två hinkar, men är ni 4 personer eller fler så behövs ca en hink per vuxen person.

 

 

Kai Vogt Westling från Greenfoot har en fin serie med enkla instruktionsfilmer om bokashi på Youtube som jag varmt rekommenderar!

Luktfritt eller inte?

Huruvida bokashi är luktrfritt eller inte verkar folk inte riktigt kunna enas om… Vissa (ofta försäljare) hävdar glatt att det är helt luktfritt så länge processen sköts rätt, att man till och med kan ha sin bokashi-hink i köket (jo jag tackar…) utan problem. Andra menar att bokashi är toppen men kanske inte just inomhus… Själv var jag skeptisk och valde för säkerhets skull att placera hinkarna bakom ladan i somras, på behörigt avstånd för både näsans och hemfridens skull. Better safe than sorry. 😉

Efter att ha hållit på med bokashi ett tag så kan jag konstatera att lukten är väldigt lik lukten från frisk surdeg, fast lite lite starkare. Om man väljer att köpa en riktig lufttät bokashi-hink med kran så luktar det bara när du öppnar hinken för att fylla på den med köksavfall, men eftersom jag gör det ganska ofta så har jag istället en annan liten hink med lock under diskbänken som jag regelbundet går ut med till bokashi-hinkarna. De stora hinkarna på 16 liter är dessutom rätt skrymmande i vårt lilla kök så de får helt enkelt inte plats under diskbänken… Om du väljer att göra din egen bokashi-hink så är det svårt att få dem helt lufttäta, och då rekommenderar jag inte att du har den i köket… 😉

Vad kan jag stoppa i bokashi-hinken?

Jag brukar alltid ha en sax i närheten av min lilla kökshink så att jag kan finfördela matresterna direkt. Då är det bara att hälla över direkt i bokashihinken sen.

Matrester, bröd, kaffesump, krossat äggskal, finklippta växtrester från trädgården, hushållspapper (en del lägger i kisspapper också men det har jag inte provat själv), rivet tidningspapper… I de medföljande instruktionerna står det att det går bra att lägga köttrester, räkskal och kycklingben i bokashihinken också men det har jag ingen egen erfarenhet av.
Jag skulle undvika kvistar från trädgården eftersom de är så pass grova och vedartade, men löv och sönderklippta perenner har fungerat fint för mig. I teorin fungerar det att göra bokashikompost av allt organiskt material, ju mer variation desto bättre. Och kom ihåg att finfördela allt innan det åker ner i hinken!

 

Dyrt?

Är det dyrt att hålla på med bokashi? Nja. Ja, i början är det dyrt om du köper ett färdigt set, men det blir väldigt billigt på sikt eftersom du inte behöver köpa jord och får ner dina sophämtningskostnader! Ett färdigt set med hinkar och mikroorganismer kostar från 300 kr till 1000 kr (lite olika beroende på var du köper och hur stora hinkarna är). Om du gör egna hinkar så blir det såklart betydligt billigare! Du kan också göra egen spray eller blanda ditt eget strö om du behöver mycket kompost för att hålla nere kostnaden. Annars tycker jag att den löpande kostnaden för att köpa färdiga mikroorganismer i strö är väldigt låg: 1 kg bokashiströ kostar 90 kr och det har räckt i flera månader för mig! 🙂

 

Funkar det verkligen?

Jag tycker att det fungerar! Bokashi har använts sedan 80-talet men förvånansvärt lite forskning har gjorts på det… Den japanske professorn Teruo Higa utvecklade konceptet med mikroorganismerna som numera redan används i en stor del av världen. Hobbyodlare blir ofta ganska snabbt frälsta och får nästan något lite ömsint i blicken när bokashi kommer på tal medan forskare, de som jobbar på botaniska trädgårdar eller lantbruksuniversitet mm ofta har en mer skeptisk hållning…
Nu har det äntligen kommit en nederländsk forskningsrapport om bokashi! Läs den här eller prova på att göra bokashi själv. Eller både och! 😀

 

Vill du veta mer?

Kolla in hemsidorna Greenfoot, Bokashi.se och Mikrojord.se eller läs boken An Earth Saving Revolution av Teruo Higa. Det finns diskussionsgrupper om bokashi på Facebook och många fler filmer på Youtube om du helt enkelt inte får nog! 😉

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *