Skördar vitlök

trollet

Underbar doft…

Min höstsådda vitlök Germidour borde egentligen ha skördats för flera veckor sedan. När blasten börjar vissna under sensommaren vet man att det är dags. Jag brukar ju gå runt och smånalla lite vitlök då och då under sommaren och märker när den börjar bli stor och klyfta sig, men är du osäker så dra upp en lök och kontrollera innan du skördar alltihop. Att skörda vitlök är lätt; dra i blasten och hjälp till underifrån genom att gräva med en liten planteringsspade. Skördar du för tidigt har löken inte hunnit klyfta sig, skördar du för sent kan skalet börja ge vika och lökarna börjar ruttna.

Låt vitlöken torka först och gör sen vitlöksflätor om du vill. Doften vid skörd är underbar! Mild och frisk och härlig, så passa på att stanna upp och dra några djupa andetag när du skördar. De minsta lökarna som inte hunnit klyfta sig ordentligt brukar jag använda först i köket, och färsk vitlök är ju något av det godaste som finns…

Odla vitlök

Vitlök är perfekt för nybörjare eftersom den är lätt att lyckas med och ger rejäla resultat med liten insats. Köp sättvitlök från handelsträdgården på hösten (inte från mataffären) och välj en ny plats varje år. Funkar fint att odla både i pallkrage och på friland.

  • När: höstsådd i oktober/november
  • Plats: solig, ny plats varje år
  • Jord: väldränerad
  • Gödsel: 1-2 givor hönsgödsel (en näve mineralgödsel skadar inte heller)
  • Hur: dela på sättvitlöken, klyftorna sätts en och en ca 5 cm djupt

Mersmak?

För dig som verkligen brinner för vitlök och vill gotta ner sig ordentligt i utförliga skötselråd och spännande vitlökssorter så kan jag rekommendera Vitlöksklubben som sköts av Åke Truedsson.

 

Ta vara på blasten också! Strimla och ha i maten eller som gott inslag i eget örtsalt.
Störst och minst! Vilken skillnad i storlek mängden vatten kan göra…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *